Επί τάπητος το σύμφωνο για την κλιματική αλλαγή


Η πρόοδος στην επίτευξη ενός συμφώνου για την κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς άξονες στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη.


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα φιλοξενήσει τη σύνοδο για πρώτη φορά από τη θέση αυτή και αναμένεται να αντιμετωπίσει την πίεση των ευρωπαίων συνομιλητών του για επιτακτική περιβαλλοντική δράση ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο.

Οι Ευρωπαίοι θα βολοδοσκοπήσουν τον Ομπάμα, ώστε ο τελευταίος να τους πείσει πως όντως εννοεί την προθυμία του για μία συνολική συμφωνία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θέμα που θα αποτελέσει το κεντρικό διακύβευμα στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Η αμερικανική Γερουσία θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδος να επεξεργάζεται νομοσχέδιο, το οποίο θα επιβάλλει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές βλαβερών αερίων, εν τούτοις όπως παραδέχονται και οι αμερικανοί αξιωματούχοι το νομοσχέδιο είναι απίθανο να έχει φθάσει προς υπογραφήν στο γραφείο του Ομπάμα έως τον Δεκέμβριο.

Απεναντίας, οι 27 της ΕΕ συνέκλιναν την Παρασκευή σε μία συμφωνία για το ποσό περίπου 100 δισ. ευρώ έως το 2020, που θα διατεθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να καταπολεμηθούν οι κλιματικές αλλαγές.

Οι ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει το ύψος του ποσού, που είναι πρόθυμες να διαθέσουν για τον σκοπό αυτό.

Οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να αποτραπεί στο μέλλον μία παρόμοια χρηματοοικονομική κρίση.

Άλλα κεντρικά θέματα της συνόδου θα είναι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και οι συνομιλίες με το Ιράν για τις πυρηνικές του δραστηριότητες.


πηγή=www.skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου