Εγχείρημα εξαιρετικής σημασίας κρίνουν οι επιστήμονες την πρόσκρουση δύο μη επανδρωμένων διαστημικών σκαφών στην επιφάνεια της Σελήνης, με στόχο τον εντοπισμό νερού.
Τονίζουν ότι η ύπαρξη νερού στη σελήνη θα είναι μία ζωτική πηγή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στις μελλοντικές εξερευνήσεις του φεγγαριού από ανθρώπους και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για τους αστροναύτες της NASA να ξαναπάνε στη σελήνη το 2020.
Ο προωθητικός πύραυλος Κένταυρος, βάθους 2,3 τόνων, χτύπησε στον σκοτεινό κρατήρα Καμπέους, κοντά στο νότιο πόλο της σελήνης, περίπου στις 14:31 την Παρασκευή. Τέσσερα λεπτά αργότερα, συνετρίβη και το σκάφος LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) το οποίο είχε καταγράψει την πρώτη πρόσκρουση και είχε συλλέξει δεδομένα μέσω των καμερών και των διαφόρων οργάνων του.
Η πρόσκρουση έγινε στο νότιο πόλο της σελήνης, μέσα στον κρατήρα Cabeus.
Το πρώτο σκάφος ήταν 2,2 τόνων και συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης με ταχύτητα 9.000 χλμ την ώρα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι από τη σύγκρουση προκλήθηκαν συντρίμμια βάρους 350 τόνων ,τα οποία εκτοξεύθηκαν σε ύψος 10 χιλιομέτρων.
Η αποστολή που στοίχισε 79 εκ. δολάρια (53 εκ. ευρώ) ονομάστηκε LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite).
Η NASA είχε ανακοινώσει ότι θα μετέδιδε ζωντανά την πρόσκρουση από την ιστοσελίδα της, αλλά δε φάνηκε κάποια ένδειξη σύγκρουσης την προκαθορισμένη ώρα, οπότε όσοι την παρακολουθούσαν μπερδεύτηκαν. Επίσης ήταν δύσκολο και για τους ερασιτέχνες αστρονόμους να διακρίνουν κάτι με τα απλά τηλεσκόπια.
Δυστυχώς, ούτε και οι πρώτες φωτογραφίες, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας New York Times, δεν έδειξαν τα σημάδια σύγκρουσης (δηλαδή συντρίμμια να «πετάγονται) που όλοι περίμεναν.
Εξάλλου, όπως τονίζει το δημοσίευμα της New York Times, αν τα δύο διαστημικά σκάφη χτύπησαν βραχώδη περιοχή, τα συντρίμμια δε θα εκτοξεύονταν σε τόσο μεγάλη απόσταση όσο περίμεναν.
Ο επικεφαλής του NASA Lunar Science Institute David Morrisonτόνισε ότι μία ορατή σύγκρουση θα «αύξανε την αδρεναλίνη» όσων παρακολουθούσαν το εγχείρημα, αλλά έστω κι έτσι συνέλεξαν πολύ πλούσια στοιχεία.
"Όλα πήγαν καλά (...) και μπορώ να ανακοινώσω ότι είχαμε σύγκρουση, την παρατηρήσαμε, είδαμε τον κρατήρα και λάβαμε δεδομένα, κυρίως φασματοσκοπικά", δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής, Anthony Colaprete, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
"Έχουμε τα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να απαντήσουμε στο ερώτημα" εάν υπάρχει νερό στη σελήνη, πρόσθεσε. "Όμως θα πρέπει να καταλάβουμε πρώτα τα δεδομένα προτού αποφανθούμε περί τίνος πρόκειται", υπογράμμισε.
Πηγη=www.skai.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου