Διαβρώνει την αδαμαντίνη πολύ περισσότερο σε σχέση με το κόκκινο κρασί
Η κατανάλωση άσπρου κρασιού σε τακτική βάση μπορεί να κάνει ζημιά στα δόντια, καθώς διαβρώνει την αδαμαντίνη πολύ περισσότερο σε σχέση με το κόκκινο κρασί. Αυτό προκύπτει από μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ υπό την Μπρίτα Βιλερσάουζεν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό διατροφολογίας "Nutrition Research", σύμφωνα με το BBC.

Οι γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν κανείς τρώει τυρί ταυτόχρονα ή μετά το άσπρο κρασί, αντισταθμίζει τις οξειδωτικές επιπτώσεις του τελευταίου, επειδή το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το άσπρο κρασί κατά βάση "επιτίθεται" στο ασβέστιο των δοντιών, αλλά το ασβέστιο του τυριού βοηθά το σάλιο να εξουδετερώσει την όξινη επίπτωση του λευκού κρασιού.

Αντίθετα, αν κανείς τρώει φράουλες μαζί με το κρασί του ή ανακατεύει αφρίζοντες λευκούς οίνους με φρουτοχυμούς, επιδεινώνει το πρόβλημα.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, δόντια ενηλίκων που βυθίστηκαν σε λευκό κρασί επί μία μέρα, απώλεσαν τόσο ασβέστιο όσο και φώσφορο σε βάθος μέχρι 60 μικρομέτρων στην επιφάνεια της αδαμαντίνης, που θεωρείται σημαντική ποσότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα κρασιά της ποικιλίας "Ρίσλινγκ" τείνουν να έχουν την πιο σημαντική επίπτωση, επειδή έχουν χαμηλότερο pH. Πιο "ευγενικές" ποικιλίες για τα δόντια φαίνεται να είναι κόκκινα κρασιά όπως το "πινό" και το "ριόχα".

Ακόμα κι αν οι άνθρωποι πλένουν τα δόντια τους το βράδυ ή μετά την κατανάλωση του κρασιού, με τα χρόνια η επαναλαμβανόμενη τακτική κατανάλωση του λευκού κρασιού έχει επιπτώσεις στα δόντια, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα προειδοποιούν ότι το υπερβολικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα για την ήδη διαβρωμένη αδαμαντίνη.
News_Email Εκτύπωση Αγαπημένα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου