Το πολυαναμενόμενο νέο λειτουργικό σύστημα Windows 7 της Microsoft κυκλοφορεί από σήμερα Πέμπτη στην παγκόσμια λιανική αγορά, διαδεχόμενο τα Windows Vista, που δεν πρόλαβαν καν να κλείσουν τριετία. Πρόκειται για την έκδοση στην αγγλική γλώσσα, ενώ τα Windows 7 στην ελληνική γλώσσα αναμένονται στις 31 Οκτωβρίου.

Το πολυαναμενόμενο νέο λειτουργικό σύστημα Windows 7 της Microsoft κυκλοφορεί από σήμερα Πέμπτη στην παγκόσμια λιανική αγορά, διαδεχόμενο τα Windows Vista, που δεν πρόλαβαν καν να κλείσουν τριετία. Πρόκειται για την έκδοση στην αγγλική γλώσσα, ενώ τα Windows 7 στην ελληνική γλώσσα αναμένονται στις 31 Οκτωβρίου.

Οι διεθνείς προπαραγγελίες των Windows 7 έχουν ξεπεράσει αυτές των βιβλίων του Χάρι Πότερ και κάθε άλλου προϊόντος, σύμφωνα με στοιχεία του ηλεκτρονικού καταστήματος Amazon. Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι εμφανής η αυξημένη ζήτηση και το ενδιαφέρον για το νέο λειτουργικό, σε αντίθεση με τα Windows Vista, που, κατά κοινή ομολογία των αναλυτών, απέτυχαν να "κατακτήσουν" τους χρήστες Η/Υ ανά τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα να "τρέχουν" τα αμέσως προηγούμενα -και ιδιαίτερα δημοφιλή ακόμα- Windows XP.

Υπολογίζεται ότι, από τις μεγάλες εταιρίες διεθνώς, μόνο το 10-15% μετακινήθηκαν στα Vista και οι υπόλοιπες έμειναν "πιστές" στα ΧΡ. Σήμερα, τα Windows "τρέχουν" περίπου στο 90% των υπολογιστών του πλανήτη, αλλά τα Vista, που εμφανίστηκαν το 2007, "τρέχουν" περίπου μόνο στο 20% των υπολογιστών διεθνώς. Για το νέο λειτουργικό Windows 7, η εταιρία αυτή την φορά πήρε υπόψη της πολλές από τις παρατηρήσεις εκατομμυρίων χρηστών και προγραμματιστών πριν βγάλει την οριστική έκδοσή του, με δεδομένο ότι τα Windows 7 έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν έναν αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά (από το Linux, τα Android και Chrome OS της Google, το λειτουργικό της Apple για τους Mac κ.α.).

Η αναβάθμιση από τα Vista στα 7 θα μπορεί να γίνεται απολύτως ομαλά ενώ από τα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, όπως τα ΧΡ, μπορεί να αποδειχτεί δυσκολότερη

Πολλοί εξειδικευμένοι αναλυτές τεχνολογίας έχουν σχολιάσει θετικά τα χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος, χάρη στο οποίο η μεγαλύτερη εταιρία λογισμικού στον κόσμο ευελπιστεί ότι θα αυξήσει σημαντικά τον τζίρο και τα κέρδη της.

Σύμφωνα με τη Μicrosoft, το νέο σύστημα είναι ακόμη πιο ασφαλές, πιο αξιόπιστο, πιο "ελαφρύ" και πιο εξελιγμένο από τα Vista, καθώς έχει πολλές καινοτομίες, ενώ είναι σχεδιασμένο και για netbooks. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει άψογα με τις νεότερες οθόνες αφής χωρίς την προσθήκη άλλων προγραμμάτων.

Από την πλευρά της, η αλυσίδα της παγκόσμιας αγοράς πληροφορικής (κατασκευαστές επεξεργαστών, μνημών, υπολογιστών, ανάπτυξη λογισμικού, καταστήματα λιανικής, υπηρεσίες πληροφορικής κ.α.), η οποία περιμένει ότι το νέο λειτουργικό θα "πυροδοτήσει" έναν ακόμα κύκλο ζήτησης για καινούριους υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές, καθώς οι χρήστες αναμένεται να προχωρήσουν σε αναβάθμιση του εξοπλισμού τους.

Πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές, όπως η ΗΡ, η Dell, η Acer κ.α., εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα νέα Windows 7 και την πρόοδο που έχουν κάνει σε σχέση με τα Vista. Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά, περιλαμβάνονται η αυξημένη σταθερότητα και ταχύτητα, η βελτιωμένη συμβατότητα με παλαιότερους κομπιούτερ και περιφερειακά, ο καλύτερος και πιο φιλικός προς τον χρήστη σχεδιασμός, η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας (σημαντικό για τους φορητούς Η/Η), η ευκολότερη δικτύωση και σύνδεση περιφερειακών συσκευών (τα Vista κατηγορήθηκαν ότι δεν συνεργάζονταν με διάφορα προϋπάρχοντα προγράμματα και συσκευές του χρήστη) κ.α. Τα Windows 7 -αντίθετα με τα Vista- θα μπορούν εξάλλου να "τρέξουν" ακόμα και σε μικρούς φορητούς υπολογιστές (netbooks), ενώ θα ενσωματώνουν τον Internet Explorer 8.

Για όσους απορούν για την ονομασία, τα Windows 7 θεωρούνται το έβδομο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, αν και η αρίθμηση της εταιρίας είναι μάλλον πολύπλοκη, αφού όλα αυτά τα χρόνια έχουν εμφανιστεί περισσότερες από επτά εκδόσεις. Κατά σειρά υπήρξαν τα Windows 1, 2 και 3, Windows 95 και 98, Windows 4.0 (για επαγγελματίες), Windows 2000, Windows XP και Vista.

Τα Vista, επισήμως για την Microsoft, είναι τα Windows 6, ενώ τα Windows 7 στην πραγματικότητα είναι τα Windows 6.1 (αυτό θα "λεει" το νέο λειτουργικό σύστημα στις εφαρμογές λογισμικού που θα ελέγχουν με ποια έκδοση των Windows έχουν να κάνουν) και αυτό επειδή τα Windows 7 δεν είναι ουσιαστικά παρά μια σημαντική αναβάθμιση των Vista. H επιλογή του ονόματος Windows 7 έγινε για λόγους απλότητας και μάρκετινγκ από την Microsoft. Επιπλέον, ο αριθμός 7 έχει πολλούς ευνοϊκούς συνειρμούς σε πολλούς λαούς του κόσμου.

Σύμφωνα με την εταιρία, η αναβάθμιση από τα Vista στα "7" θα μπορεί να γίνεται απολύτως ομαλά, ενώ από τα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, όπως τα ΧΡ, μπορεί να αποδειχτεί δυσκολότερη και ίσως απαιτήσει "καθαρή εγκατάσταση" (δηλαδή πλήρες "καθάρισμα" του σκληρού δίσκου και από την αρχή εγκατάσταση των Windows 7).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου