Οι άνθρωποι με άνοια θα διπλασιάζονται κάθε 20 χρόνια


Ο αριθμός των ατόμων παγκοσμίως με άνοια -συμπεριλαμβανομένων όσων πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ- σχεδόν θα διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που επισημαίνει ότι το πρόβλημα της άνοιας έχει υποτιμηθεί διεθνώς.

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι γενικά ζουν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αύξηση της άνοιας διεθνώς.

Η εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι παγκοσμίως όσοι πάσχουν άνοια, Αλτσχάιμερ και παρεμφερείς παθήσεις, από 35,6 εκατ. το 2010 (λίγοι από αυτούς θα έχουν την κατάλληλη θεραπεία), θα φτάσουν τα 65,7 εκατ. το 2030 και τα 115,4 εκατ. το 2050, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη βρετανική "Ιντεπέντεντ".

Η νέα έρευνα, υπό τον καθηγητή Μάρτιν Πρινς του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, στο πλαίσιο της "Παγκόσμιας Έκθεσης Αλτσχάιμερ 2009", προβλέπει κατά την επόμενη 20ετία αύξηση των ατόμων με άνοια και Αλτσχάιμερ κατά 44% στη Δυτική Ευρώπη, 63% στη Βόρεια Αμερική, 77% στη Νότια Αμερική, 117% στην Ανατολική Ασία, 107% στη Νότια Ασία, 125% στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Η επιδείνωση των παγκόσμιων προβλέψεων οφείλεται κυρίως στο ότι περισσότεροι άνθρωποι, από ό,τι εκτιμάτο έως τώρα, πάσχουν από άνοια στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ενώ η δημογραφική γήρανση στις πιο πολυπληθείς χώρες (Κίνα, Ινδία κ.α.) παίζει το ρόλο της.

Ενώ το 57,7% των ανθρώπων με άνοια το 2010 θα ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 70,5% μέχρι το 2050, σύμφωνα με την μελέτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου