Σπάνια είδη απειλούνται με εξαφάνιση στην Ταϊλάνδη

Τουλάχιστον 163 σπάνια είδη φυτών και ζώων απειλούνται με εξαφάνιση To Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) ανακοίνωσε ότι 163 σπάνια είδη φυτών και ζώων που ανακαλύφθηκαν μόλις το 2008 στην περιοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ, στην Ταϊλάνδη, απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Ανάμεσα στα σπάνια αυτά είδη είναι ένας βάτραχος που τρέφεται με μικρά πουλιά και παρέμενε άγνωστος στους ερευνητές, οι οποίοι πραγματοποιούν μελέτες στην περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι συχνές ξηρασίες και οι πλημμύρες μαζί με μια άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας εντείνουν τον κίνδυνο εξαφάνισης για τα είδη σε αυτήν την υποπεριοχή του ποταμού Μεκόνγκ.

"Οι προβλέψεις για την υποπεριοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μεταβάλει δραματικά τα οικοσυστήματα", δήλωσε ο Στιούαρτ Τσάπμαν, διευθυντής του προγράμματος της περιοχής του Μεγάλου Μεκόνγκ για την οικολογική οργάνωση.

"Ορισμένα είδη θα μπορούν να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές, άλλα όχι, κάτι που απειλεί με εξαφάνιση αρκετά είδη. Τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτά με τη μικρότερη ικανότητα αντοχής στις αλλαγές της θερμοκρασίας και τα είδη που ζουν σε μικρό ή πολύ περιορισμένο φυσικό περιβάλλον".

Η έκθεση δημοσιοποιείται ενώ αρχίζει τη Δευτέρα στη Μπανγκόκ μια νέα διαπραγματευτική σύνοδος της Σύμβασης -πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές. Στόχος είναι να προετοιμαστεί η σύνοδος της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο για την επίτευξη μιας θεμελιώδους συμφωνίας, η οποία θα διαδεχτεί το πρωτόκολλο του Κιότο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πέρυσι 100 νέα φυτά, 28 νέα ψάρια, 18 ερπετά, 14 αμφίβια, δύο θηλαστικά και ένα πτηνό σε αυτή την περιοχή.

Ένα φίδι ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία σε νησί ανοικτά του Βιετνάμ, από έναν επιστήμονα που παρατηρούσε μια σαύρα και ο γιος του παρατήρησε το φίδι ακριβώς δίπλα.

"Πιάσαμε το φίδι και τη σαύρα. Και τα δύο είναι νέα είδη", αναφέρει στην έκθεση ο Λι Γκρίσμερ, του πανεπιστημίου Sierra της Καλιφόρνιας.

Η περιοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ είναι ένα χρυσωρυχείο για τους επιστήμονες που ανακάλυψαν 1.068 νέα είδη τη δεκαετία 1997 - 2007.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου