«Όχι» στη συμφωνία Google-εκδοτών λένε και οι αμερικανικές Αρχές


Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κάλεσε το αρμόδιο δικαστήριο να μην επικυρώσει το συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η Google με τις ενώσεις συγγραφέων και εκδοτών, εκτιμώντας ότι παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργίας μονοπωλίου

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αγωγή που είχαν καταθέσει το 2005 η Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων και ο Σύνδεσμος Αμερικανών Εκδοτών, τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία ύψους 125 εκατ. δολαρίων, η οποία θεωρείται ότι ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στη Google να αυξήσει δραματικά τη διαθεσιμότητα βιβλίων σε ψηφιακή μορφή στο Διαδίκτυο.

Ωστόσο, οι ανταγωνιστές της Google (Amazon και Yahoo!), θεωρούν ότι η συμφωνία ουσιαστικά θα καταστήσει τη Google μονοπώλιο στον εκδοτικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συγγραφείς και οι εκδότες συμφώνησαν να συνεργαστούν με την Google για την ανάπτυξη του προγράμματος BookSearch, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πρόσβαση σε βιβλία εκτός κυκλοφορίας, εξεύρεση νέων τρόπων για νόμιμη ηλεκτρονική αγορά βιβλίων, καθιέρωση συλλογικής συνδρομής για κολλέγια, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς και παροχή ελεύθερης ηλεκτρονικής πρόσβασης σε βιβλία από συγκεκριμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε αμερικανικές δημόσιες και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.

Το υπουργείο, ωστόσο, απεφάνθη ότι το αρμόδιο δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία και ότι τα δύο μέρη θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι στηρίζει τη δυνατότητα διάθεσης βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επιχειρεί να επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μόνο από το νομοθετικό σώμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου