Η γρίπη αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρδιαγγειακού θανάτου

Νέα Υόρκη: Η γρίπη μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα πρόκλησης εμφράγματος μυοκαρδίου και πιθανόν και καρδιαγγειακού θανάτου, σύμφωνα με συστηματική ανάλυση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Lancet Infectious Diseases.

Η έρευνα, που έγινε από τους επιδημιολόγους σε θέματα μολυσματικών ασθενειών Σαρλότ Γουόρεν-Γκας και Αντριου Χέιγουορντ του Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Πρακτορείο Reuters, ποσοστό 30% έως 50% των θανάτων, κατά τα ξεσπάσματα γρίπης μπορεί να αποδοθεί σε καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα διαπιστώθηκε ότι το RNA της γρίπης έχει εντοπιστεί σε αθηρωματικές πλάκες και ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης τύπου Α έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί διάβρωση των φλεγμονωδών κυττάρων στις πλάκες, συσσώρευση αιμοπεταλίων και θρόμβωση.

Η ανασκόπηση συμπεριέλαβε 42 δημοσιευμένα άρθρα του διαστήματος 1932-2008.

Τα στοιχεία από αναρίθμητες μελέτες παρατήρησης σε διάφορες συνθήκες και με την χρήση διαφόρων μεθόδων γενικά υποστηρίζουν την σχέση μεταξύ γρίπης και οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου. Πιο αδύναμη είναι η σχέση με τον καρδιαγγειακό θάνατο.

Κατά πόσο ο αντιγριπικός εμβολιασμός προστατεύει κατά των παραπάνω καρδιαγγειακών επεισοδίων δεν είναι ξεκάθαρο. Εκ των δύο τυχαιοποιημένων μελετών που εξέταζαν το θέμα, στην μια προέκυπτε όφελος, ενώ στην άλλη τα αποτελέσματα δεν ήταν καταληκτικά. Από μια συνολική εκτίμηση από μοντέλο τυχαιοποιημένων επιδράσεων, ο εμβολιασμός σχετιζόταν με 49% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Παρόλα αυτά οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα πρέπει να ενθαρρύνεται, ειδικά σε άτομα που υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, μεταξύ των οποίων συχνά παρατηρείται υπό-εμβολιασμός.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η παραπάνω μελέτη δεν εστίασε στον ιό H1N1 που προκαλεί την νέα γρίπη, αλλά σε εποχικές γρίπες της περιόδου 1932-2008.

Πηγη-www.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου