«Μίνι» τυραννόσαυρος ζούσε κάποτε την Κίνα


Μια μικρόσωμη εκδοχή του Tyrannosaurus rex ζούσε στη βορειοανατολική Κίνα πριν από 125 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν την εμφάνιση του γιγάντιου αρπακτικού που κυριάρχησε στον πλανήτη μέχρι την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Το νέο είδος δεινόσαυρου είχε μήκος τρία μέτρα, ύψος 2,7 μέτρα και βάρος μόλις 60 κιλά, είχε δηλαδή 100 φορές μικρότερη μάζα σε σχέση με τον T.rex.

O μικρός σαρκοφάγος δεινόσαυρος παρουσιάζεται την Παρασκευή στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Science και παίρνει το επιστημονικό όνομα Raptorex kriegsteini.

Πιθανώς ήταν πρόγονος του Tyrannosaurus rex, καθώς εμφανίζει τα ίδια ανατομικά χαρακτηριστικά: μεγάλο κεφάλι, ισχυρά πόδια και αδύναμα άνω άκρα.

Ο T.rex κυριάρχησε στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη από τα 90 εκατ. χρόνια πριν μέχρι την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, πριν από 65 εκατ. χρόνια.

Το τεράστιο μέγεθός του ίσως οφείλεται στην απουσία ανταγωνιστών, εκτιμούν τώρα ο Πολ Σερένο του Πανεπιστημίου του Σικάγο, επικεφαλής της νέας μελέτης. Παρά την τρομακτική εμφάνιση του T.rex, ορισμένοι παλαιοντολόγοι επιμένουν ότι το ζώο ήταν πτωματοφάγο και όχι αρπακτικό.

Όπως αναφέρει το Reuters, το νέο είδος αναγνωρίστηκε από ένα απολίθωμα που εξήχθη παράνομα από την Κίνα, ακόμα ενσωματωμένο μέσα στο πετρώματα, και πουλήθηκε στον Αμερικανό συλλέκτη Χένρι Κρίγκστεϊν (εξ ου και το όνομα R.kriegsteini).

O συλλέκτης αναγνώρισε την αξία του απολιθώματος και το δώρισε στην επιστήμη, με την προοπτική να επιστραφεί στην Κίνα μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου