Ψηφιζουμε και εμβολιαζομαστε

Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες

Στις αρχές Οκτωβρίου αρχίζουν οι μαζικοί εμβολιασμοί στις κοινοτικές χώρες για την νέα γρίπη των χοίρων, ενώ ο εμβολιασμός στην Ελλάδα αναμένεται να συμπέσει με τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.
Προηγήθηκε το «πράσινο» φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος συνέστησε
στην Κομισιόν να επιτρέψει την πώληση και διανομή των δύο πρώτων εμβολίων κατά της γρίπης Η1Ν1, πράγμα που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός στα κράτη-μέλη που έχουν αγοράσει αυτά τα δύο εμβόλια θ’ αρχίσει μόλις η Επιτροπή δώσει και τυπικά την έγκρισή της.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΦ ενέκρινε τη χρήση του FOCETRIA που παρασκευάζει η ελβετική NOVARTIS και του RANDEMRIX που παρασκευάζει η βρετανική GlaxoSmithkline.
Διπλός εμβολιασμός
Ο ΕΟΦ συστήνει διπλό εμβολιασμό με δόσεις που η χορήγησή τους θ’ απέχει μεταξύ τους τρεις εβδομάδες και θα αφορά στους ενήλικες, τις εγκύους γυναίκες και τα παιδιά ηλικίας άνω των έξι μηνών.
Η ίδια επιτροπή αναγνωρίζει ότι για τους ενήλικες μάλλον είναι αρκετή μια δόση του εμβολίου, αλλά, όπως εξήγησε, περιμένει να αξιολογήσει νέα συμπληρωματικά δεδομένα από κλινικές δοκιμές των εμβολίων (που θα είναι διαθέσιμα τους αμέσους προσεχείς μήνες) πριν αναθεωρήσει ενδεχομένως τις συστάσεις της για το μονό ή διπλό εμβολιασμό.
Και τα δύο εμβόλια περιέχουν ουσίες που ενισχύουν τη δράση τους, πετυχαίνοντας καλύτερη ανοσία από τα άτομα που εμβολιάζονται. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι εταιρίες δεν αποκαλύπτουν ποιες είναι αυτές οι ουσίες, οι οποίες συχνά είναι υπεύθυνες γι τις παρενέργειες.
Στη περίπτωση του εμβολίου FOCETRIA της NOVARTIS η ενισχυτική ουσία χρησιμοποιείται από την ίδια φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή εμβολίων άλλων μορφών γρίπης από το 1997 σε περισσότερες από 45 εκατομμύρια δόσεις.
Η συμπληρωματική- ενισχυτική του ανοσοποιητικού ουσία που περιλαμβάνει το εμβόλιο PANDEMRIX της GlaxoSmithkline δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε τόσο μεγάλη κλίμακα στο παρελθόν όσο αυτό της NOVARTIS, αλλά δοκιμάσθηκε σε χιλιάδες άτομα πριν πάρει την έγκριση από τον ΕΟΦ.
Και οι δύο, πάντως, φαρμακοβιομηχανίες ανέλαβαν την υποχρέωση να εφαρμόσουν την υπόδειξη του ΕΟΦ και να συνεχίσουν τις έρευνες και τα πειράματά τους σε 9.000 άτομα και μετά την έναρξη των εμβολιασμών.

Πηγη=www.skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου