Οικολογικά από τη Hyundai


Η Hyundai θα παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα στην Φρανκφούρτη τα νέα οικολογικού χαρακτήρα μοντέλα της. Τα πέντε νέα μοντέλα είναι προϊόντα της πρωτοβουλίας Blue DriveTM και τρία από αυτά θα κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στην Έκθεση. Η γκάμα περιλαμβάνει τρία μοντέλα παραγωγής – i30 Blue Diesel, i10 EV (ηλεκτρικό) και Elantra LPI Hybrid – καθώς και δύο φουτουριστικά πρωτότυπα οχήματα, τα ix-Metro και Blue –Will.

Το ix-Metro που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, συνδυάζει σχεδιασμό εμπνευσμένο απ’ το μέλλον με έναν πολύ καθαρό υβριδικό κινητήρα. Ο βενζινοκινητήρας ενός λίτρου και ο ηλεκτροκινητήρας 15 KW, αποδίδει 125 ίππους εκπέμποντας μόλις 80γρ./χλμ. CO2.

Το ‘αδελφικό’ του πρωτότυπο, Blue Will παρουσιάζεται στην Ευρώπη για πρώτη φορά και επιδεικνύει έναν διαφορετικό υβριδικό κινητήρα, χρησιμοποιώντας βενζινοκινητήρα 1.6 lt και ηλεκτροκινητήρα 100KW. Oι εκπομπές ρύπων και η κατανάλωση καυσίμου έχουν ελαχιστοποιηθεί χάρη στο ελαφρύ βάρος του Blue Will και η συμπληρωματική ενέργεια προέρχεται από τις ηλιακές κυψέλες οροφής.

Η υβριδική τεχνολογία μπαίνει πλέον σε παραγωγή με το Elantra LPI Hybrid, μία ακόμη ευρωπαϊκή πρεμιέρα. Μετά το επιτυχημένο λανσάρισμα του στην Κορέα το καλοκαίρι που μας πέρασε, γίνεται αξιολόγηση κατά πόσο θα έρθει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το Elantra LPI Hybrid είναι το πρώτο υβριδικό όχημα με κινητήρα LPG (Υγροποιημένο Αέριο Προπανίου) και αποτελεί το πρώτο υβριδικό όχημα σε παραγωγή που χρησιμοποιεί μπαταρίες με πολυμερή ιόντα λιθίου.

Με την εφαρμογή της τεχνολογίας start - stop στα βενζινοκίνητα i30, η Hyundai μειώνει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων και την κατανάλωση καυσίμου κατά 7%. Το ίδιο σύστημα start-stop έχει τοποθετηθεί στο i30 Blue Diesel, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων στα 113γρ./χλμ. για το μοντέλο των 90 ίππων και στα 117γρ./χλμ. για αυτό των 115 ίππων. Το πλέον ανταγωνιστικό στην κατηγορία του, το i30 Blue Diesel θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην φετινή Έκθεση της Φρανκφούρτης.

Στον τομέα εναλλακτικών ενεργειών είναι το i10 ΕV – το πρώτο εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρικό όχημα παραγωγής. Με μέγιστη ταχύτητα τα 160χλμ., το i10 ΕV είναι ένα ανταγωνιστικό αυτοκίνητο που προσφέρει πρακτικότητα, χαμηλά κόστη συντήρησης και μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η περιορισμένη παραγωγή του i10 ΕV θα ξεκινήσει το 2010, για την κορεάτικη αγορά. Θα είναι προς πώληση στα κυβερνητικά υπουργεία, δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινής ωφέλειας. Η τελική τιμή λιανικής του δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Εκτός της τεχνολογίας Blue DriveTM, η Hyundai παρουσιάζει επίσης το ολοκαίνουριο SUV ix 35 και το ανανεωμένο Santa Fe. Kaι τα δύο μοντέλα χαρακτηρίζονται για τον οικολογικό τους χαρακτήρα, χάρη στους ανασχεδιασμένους κινητήρες τους. Πρωτοποριακός είναι χωρίς αμφιβολία ο νέος turbo βενζινοκινητήρας 1.6lt για το ix35, με απόδοση 140 ίππους και εκπομπές ρύπων 149γρ/χλμ CO2. Eν τω μεταξύ, το Santa Fe επωφελείται του μειωμένου βάρους του και του αποτελεσματικού αυτομάτου κιβωτίου 6 σχέσεων, που όχι απλά βελτιώνει την οδηγική ευχαρίστηση, αλλά επιπλέον ενδυναμώνει τον οικολογικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου