Το ντους κάνει κακό στην υγεία;


Το ντους μπορεί να κάνει κακό στην υγεία σας.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα το «τηλέφωνο» του ντους -ακόμα και αν εξωτερικά δεν φαίνεται βρώμικο- μπορεί να είναι πηγή επικίνδυνων μικροβίων, που στέλνονται κατευθείαν πάνω στο πρόσωπο και το σώμα μας.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, έδειξε ότι σχεδόν ένα στα τρία ντους "φιλοξενούν" υψηλά επίπεδα ενός μυκοβακτηρίου που προσβάλλει τους πνεύμονες.

Η συγκέντρωση του συγκεκριμένου μικροβίου στο 30% περίπου των ντους βρέθηκε να είναι 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το επίπεδό του στο τρεχούμενο νερό σε μια τυπική υδραυλική εγκατάσταση οικίας.

Το μυκοβακτήριο σχηματίζει ένα βιοφίλμ που προσκολλάται στο εσωτερικό μέρος της κεφαλής του ντους. Αυτό πιθανώς, κατά τους ερευνητές, εξηγεί γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης των πνευμόνων στα άτομα εκείνα που κάνουν πολλά ντους

Πηγή:www.skai.gr

Η μελέτη έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κολοράντο υπό τον καθηγητή Νόρμαν Πέις και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και τα ξένα πρακτορεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το νερό που εκτινάζεται από το ντους, μπορεί να διαχέει στον αέρα σταγόνες νερού γεμάτες βακτήρια, που εύκολα, με την εισπνοή, διεισδύουν σε βάθος στους πνεύμονες.

Ειδικά όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οι ασθενείς με διάφορες παθήσεις (π.χ. AIDS, καρκινοπαθείς), είναι πιο ευάλωτοι στην μόλυνση των πνευμόνων τους από το ντους, σε σχέση με όσους είναι υγιείς.

Τα συμπτώματα από τη μόλυνση λόγω ντους περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, μόνιμο ξερόβηχα, δυσκολία αναπνοής, γενική αδυναμία κ.α.

Οι ερευνητές επίσης συμπέραναν ότι τα μικρόβια προτιμούν τα πλαστικά ντους, επειδή προσκολλώντας ευκολότερα σε αυτά, γι' αυτό τα μεταλλικά θεωρούνται πιο ασφαλή. Συνιστούν επίσης συχνό καθάρισμα των "τηλεφώνων" των ντους και περιοδική αλλαγή τους.

Άλλες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι τα ντους -ειδικά τα κοινόχρηστα- δεν είναι "αθώα" και ότι μπορούν να εξαπλώσουν διάφορες παθήσεις, όπως ένα τύπο πνευμονίας ("νόσο των λεγεωναρίων").

Ανάλογους κινδύνους μπορούν να προκαλέσουν και οι πισίνες των "σπα", σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου