Η άσκηση «σώζει» ακόμα και τους υπερήλικες!

news-exercise-extend-survival

«Χρόνια ζωής» κερδίζουν οι άνθρωποι που γυμνάζονται, ακόμα και αν βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία.

Αυτό προκύπτει από έρευνα Ισραηλινών επιστημόνων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι υπερήλικες (85 και άνω) που δραστηριοποιούνται έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής τους σε αντίθεση με εκείνους που δεν είναι δραστήριοι.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες κατέταξαν ως δραστήριους τους υπερήλικες που γυμνάζονταν περισσότερες από τέσσερις ώρες την εβδομάδα.

Αντίθετα, θεώρησαν μη – δραστήριους τους ανθρώπους που γυμνάζονταν λιγότερες από τέσσερις ώρες την εβδομάδα.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ζήτησαν από 1.861 Ισραηλινούς, οι οποίοι ήταν 70 χρονών τη δεκαετία του ’90, να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τις δραστηριότητες και την κατάσταση της υγείας τους κατά το έτος 2008.

Από τα ερωτηματολόγια προέκυψε ότι το 64% των ερωτηθέντων εξακολουθούσε να έχει φυσικές δραστηριότητες.

Η μελέτη συνεχίστηκε για κάποια χρόνια και αποδείχτηκε ότι το ποσοστό των θανάτων στους υπερήλικες που δραστηριοποιούνταν ήταν πολύ μικρό.

Αντίθετα, το ποσοστό των θανάτων στους υπερήλικες που δεν επιδίδονταν σε δραστηριότητες άγγιζε το 24%.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρέπει να συνεχίζεται η σωματική δραστηριότητα, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία. Στην πραγματικότητα μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσει κάποιος να γυμνάζεται», αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

«Οι υπερήλικες δεν χρειάζεται να είναι τρομεροί αθλητές για να επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής τους. Μπορούν απλά να περπατούν συνολικά τέσσερις ώρες την εβδομάδα, διανύοντας αρκετές αποστάσεις του ενός τετάρτου», διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Πηγη=www.i-live.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου