Στα ανώτερα επίπεδα των τελευταίων 2.000 ετών η θερμοκρασία στην Αρκτική


Η ανθρωπογενής αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου έχει αναστρέψει μια φυσική τάση ψύξης στην Αρκτική που ξεκίνησε πριν από 8.000 χρόνια και θα έπρεπε να συνεχίζεται, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές στο περιοδικό Science.

Εκτιμούν μάλιστα ότι μέση θερμοκρασία στην περιοχή βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο χιλιετιών.

Η σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας στην Αρκτικής τα τελευταία 8.000 χρόνια ήταν αποτέλεσμα μιας ταλάντωσης του άξονα περιστροφής της Γης που επαναλαμβάνεται με περίοδο 21.000 ετών. Η μετατόπιση του άξονα έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθεται σε λιγότερο ηλιακό φως ο βορράς του πλανήτη.

«Αν δεν υπήρχε η αύξηση στα ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου, οι θερινές θερμοκρασίες στην Αρκτική θα έπρεπε να είχαν μειωθεί σταδιακά στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα» αναφέρει η Μπέτι Ότο-Μπλίσνερ του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η μέση θερμοκρασία του αρκτικού καλοκαιριού είναι σήμερα 1,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από ό,τι θα ήταν αν είχε συνεχιστεί η τάση ψύξης, υπολογίζουν οι ερευνητές. Η τελευταία δεκαετία ήταν μάλιστα η θερμότερη των τελευταίων 2.000 ετών.

Λόγω της απομόνωσης του κλιματικού συστήματος της Αρκτικής από τον υπόλοιπο πλανήτη, η θερμοκρασία στην περιοχή ανεβαίνει τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι σε άλλες περιοχές, προειδοποιούν εδώ και χρόνια οι επιστήμονες.

Το φαινόμενο απειλεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα μπορούσε να επιταχύνει την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο:

-Ο λευκός πάγος ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο Διάστημα. Καθώς η έκταση του πάγου σταδιακά μειώνεται, το έδαφος και ο ωκεανός απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία και προκαλούν περαιτέρω θέρμανση, σε ένα είδος φαύλου κύκλου.

-Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε απελευθέρωση μεθανίου το οποίο βρισκόταν παγιδευμένο στο μόνιμα παγωμένο έδαφος της τούνδρας. Το μεθάνιο είναι ένα από τα ισχυρότερα αέρια του θερμοκηπίου.

-Η τήξη των πάγων που βρίσκονται πάνω στο έδαφος, κυρίως στο νησί της Γροιλανδίας, απειλεί να ανεβάσει απότομα τη στάθμη των ωκεανών και να πλημμυρίσει παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Στην τελευταία ανησυχητική μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από αρχαία ιζήματα λιμνών, πυρήνες από παγετώνες και δακτυλίους ανάπτυξης σε δέντρα. Με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων του παγκόσμιου κλίματος, οι ερευνητές υπολόγισαν τις μεταβολές της θερμοκρασίας για τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Προηγούμενες έρευνες είχαν εκτιμήσει τις θερμοκρασιακές μεταβολές στην Αρκτική μόνο για τους τελευταίους τέσσερις αιώνες.

Πηγη-www.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου