Διαταραχή του ύπνου προκαλεί η υπερκατανάλωση αλκοόλ


Λονδίνο: Πολλά άτομα δεν συνειδητοποιούν ότι το αλκοόλ μπορεί διαταράξει τον νυχτερινό ύπνο παρεμβαίνοντας στην εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με στοιχεία από βρετανική μελέτη που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC.

Σχεδόν οι μισοί εκ των 2.00 ατόμων που έπιναν αλκοόλ και πήραν μέρος στην δημοσκόπηση της YouGov ανέφεραν κόπωση μετά από μια βραδιά κατανάλωσης αλκοόλ περισσότερο από το συνιστώμενο όριο. Αλλά το 58% αυτών που ερωτήθηκαν δεν ήταν ενήμεροι ότι από την υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορούσαν να προκύψουν και προβλήματα ύπνου.

Οι άνδρες σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες συμβουλεύονται να μην καταναλώνουν περισσότερες από τέσσερις μονάδες αλκοόλ την ημέρα, δηλαδή ποσότητα ίση με δύο ποτήρια μπίρας και οι γυναίκες να μην υπερβαίνουν τις τρεις μονάδες αλκοόλ, το αντίστοιχο ενός ποτηριού 250 ml κρασί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, πολλά άτομα δεν γνώριζαν ότι η αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ μπορεί να παρέμβει με κάποιον τρόπο στον ύπνο τους. Το αλκοόλ σταματά την έκκριση βασοπρεσσίνης από τον εγκέφαλο, μια ορμόνη που δίνει στους νεφρούς την εντολή να επαναπορροφήσουν το νερό που κατά τα άλλα θα κατέληγε στην ουροδόχο κύστη. Χωρίς αυτή την χημική σηματοδότηση, ο πότης χρειάζεται να επισκέπτεται συχνότερα την τουαλέτα.

Η απώλεια υγρών μπορεί επίσης να οδηγήσει στη εκδήλωση κεφαλαλγίας η οποία πηγάζει από το εσωτερικό τοίχωμα του κρανίου.

Επιπρόσθετα, το αλκοόλ διαταράσσει στο στάδιο REM του ύπνου, το οποίο πιστεύεται ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί ένας αποτελεσματικός και βαθύς ύπνος.

Μετά την κατανάλωση αλκοόλ το σώμα τείνει να πέφτει σε ένα βαθύ ύπνο αλλά μετέρχεται στην φάση REM μόνο όταν το αλκοόλ έχει μεταβολιστεί. Καθώς ο οργανισμός ξυπνά ευκολότερα από την φάση REM, πολλοί πότες ξυπνούν νωρίτερα το πρωί με τη αίσθηση ότι δεν έχουν κοιμηθεί επαρκώς.


Πηγη-www.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου