Η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ συχνό φαινόμενο και μεταξύ των ηλικιωμένων


Νέα Υόρκη: Η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ είναι συνήθως ένα πρόβλημα που παρατηρείται στους νέους, αλλά και οι ηλικιωμένοι τελικά το παρακάνουν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.

Ο Δρ Νταν Μπλέιζερ και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνα μελέτησαν στοιχεία από κυβερνητική δημοσκόπηση σε δείγμα σχεδόν 11.000 Αμερικανών, 50 ετών και άνω, και διαπίστωσαν ότι το 23% των ανδρών 50-64 ετών παραδεχόταν ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ τον περασμένο μήνα, όπως και το 9% των γυναικών.

Μεταξύ των ηλικιωμένων 65 ετών και άνω, πάνω από το 14% των ανδρών και το 3% των γυναικών ανέφερε ανάλογη συμπεριφορά, οριζόμενη ως πέντε ή περισσότερα ποτά σε μια περίσταση, σε μία τουλάχιστον ημέρα κατά τον περασμένο μήνα.

Η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ όπως προαναφέραμε θεωρείται πρόβλημα των νέων ατόμων καθώς μια πρόσφατη κυβερνητική μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι φοιτητές κολεγίου, ηλικίας από 18 έως και 24 ετών σε ποσοστό 45% κάνουν ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ.

Όμως η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι το πρόβλημα αφορά και μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο Δρ Μπλέιζερ και ο συνεργάτης του Δρ Λι-Τζάι Γου μελέτησε τα στοιχεία από την εθνική δημοσκόπηση της περιόδου 2005-2006 που μαζί με την ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ εξέταζε και την λεγόμενη επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή συνήθειες αναφορικά με το αλκοόλ που είχαν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία. Στην δημοσκόπηση αυτή, η παραπάνω κατάσταση οριζόταν ως κατανάλωση τουλάχιστον δύο ποτών την ημέρα.

Μεταξύ των ατόμων 50-64 ετών, το 19% των ανδρών και το 13% των γυναικών ήταν επικίνδυνοι πότες. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους μεγαλύτερους συμμετέχοντες ήταν 13% και 8%.

Η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ ενέχει κινδύνους όπως τα ατυχήματα, η βίαιη συμπεριφορά, η νευρολογική βλάβη και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος. Από τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύονται οι μετέπειτα επιπτώσεις για την υγεία, ειδικά σε άτομα με χρόνια νοσήματα.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα άτομα που κάνουν ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι εξαρτημένα απ� αυτό, άρα το πρόβλημα τους δεν είναι εντοπισμένο.

Συνεπώς οι ιατροί θα πρέπει πάντα να ερωτούν τους ασθενείς τους σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και όσοι ηλικιωμένοι αναφέρουν ακατάσχετη κατανάλωση θα πρέπει να ελέγχονται και για άλλες καταχρήσεις ουσιών.

Στην παρούσα μελέτη οι άνδρες που ανέφεραν ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ είχαν υψηλότερο κίνδυνο χρήσης παράνομων ουσιών απ’ όσους έπιναν σε λογικά πλαίσια, ενώ οι γυναίκες είχαν αυξημένες πιθανότητες κατάχρησης συνταγογραφούμενων ουσιών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου